Dadels, de vruchten van de dadelpalm dient al eeuwenlang als zoete lekkernij. Aan het hof van de farao werden al dadels gegeten, en ook de bijbel roemt de vrucht om zijn zoete smaak. Hij gaat al een tijdje mee dus, die dadel. En tegenwoordig is ie weer helemaal hip, als suikervervanger in allerlei gezonde repen, of bakrecepten. Top dus, een lekker zoet snoepje zonder dat het kwaad kan. Of lijkt dat maar zo?

Vers of gedroogd

Afkomstig uit het Midden Oosten groeit de dadel in trossen aan de bomen, de dadelpalmen. Ze worden voornamelijk in november en december geoogst. Er zijn wel 400 soorten, waarvan wij er maar een paar binnen handbereik hebben. De meest bekende is de medjoul dadel. Hoewel je dadels vers kunt eten, zien wij deze dikke sappige vrucht bijna altijd gedroogd in onze supermarkt.

Een natuurlijke suikervervanger?

Dadels worden tegenwoordig regelmatig verwerkt in taarten, koekjes, cakes en gebak. Ook is er dadelstroop of -siroop verkrijgbaar voor het zoeten van gerechten. En dat is helemaal niet zo gek, als we op zoek zijn naar vervanger voor geraffineerde suiker. Maar als je denkt dat je met het gebruik van dadels alsnog een klontje suiker in je thee kunt doen, dan kom je toch bedrogen uit. Want net als alle andere vruchten bestaat ook de dadel voor een groot deel uit suiker. Weliswaar natuurlijke suikers, maar ook die kun je helaas beter niet ongelimiteerd eten. Verse dadels bestaan voor ruim 30 procent uit suikers. Bij gedroogde dadels loopt dat zelfs nog flink op, tot zo’n 70 procent. Laten we dat even vergelijken met een banaan of een paar druiven. Het suikergehalte van bananen ligt op 20 procent, van druiven op 16 procent. Stiekem dus toch best een suikerbommetje, die dadel.

Van alles een beetje

Een reep gezoet met dadels kan best een gezond imago hebben, maar toch net zoveel suiker en calorieën bevatten als een mars bijvoorbeeld. Maar zoals bij vaak het geval is hebben dadels ook hun goede kanten. We hebben het al vaker gezegd, het gaat er vooral om dat je weet wat je eet. Van alles een beetje is het beste dieet.

Gezonde kant

Laten we het eens over de mooiste kanten van de dadel hebben. Dadels bevatten natuurlijk vezels en vitaminen, wat kan helpen bij darmklachten als constipatie, bijvoorbeeld. Ze brengen je spijsverteringskanaal in balans. Ook kunnen dadels helpen bij het verlagen van je cholesterol, bevatten ze veel ijzer en ondersteunen ze de functie van je lever. De aanwezige hoeveelheid magnesium helpt bij het verlichten van pijn en zwellingen. De aanwezige hoeveelheid vitamine B6 is een ware boost voor je brein. Zo ben je beter in staat om informatie op te slaan en weer op te halen wanneer je dit nodig hebt.

Ongezond kunnen we de dadel dus niet noemen. Sterker nog, drie dadels per dag zou bovenstaande gezondheidsvoordelen op kunnen leveren. En bovendien, juist omdat ze zoveel natuurlijke suikers bevatten is het eten van één dadel soms een perfecte energieboost.

Balans

Zolang je er maar niet dagelijks tien eet, kun je dus best een keer dadels aan je dagmenu toevoegen. Niet voor niets hebben we een Zlim recept met dadels voor je. Uiteraard geldt ook hier dat het allemaal deel van het grote geheel is. Alles mag, maar weet wat je eet. Het gaat uiteindelijk om de balans tussen gezond en genieten. Daar helpen we je graag bij.

Wil je meer tips over gezonde voeding, of ben je op zoek naar een methode om beter in je vel te komen? Neem eens contact op met een vestiging bij jou in de buurt, en kijk wat we voor jou kunnen betekenen.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?