Veel vrouwen zoeken, zodra de temperatuur onder de twintig graden Celsius duikt, meteen hun toevlucht in wollen sokken en warme pantoffels. Hoe komt dat eigenlijk? Vrouwen hebben van nature meer vet en minder spiermassa dan mannen. Spiermassa produceert warmte, waardoor mannen het minder snel koud krijgen.

Bij vrouwen is het vet beter over het lichaam verdeeld. Wanneer het extreem koud is, krijgen de belangrijkste organen zo in ieder geval voldoende warmte. Het nadeel is dat er minder bloed bij de uiteinden van het lichaam terecht komt, waardoor de handen en voeten koud aanvoelen.

Oestrogenen

Een andere oorzaak koude voeten zijn vrouwelijke geslachtshormonen genaamd oestrogenen. Oestrogenen beïnvloeden je lichaamstemperatuur, waardoor deze gedurende de cyclus wisselt. Tijdens de menstruatie is de kerntemperatuur van vrouwen gemiddeld een graadje lager. Ook zorgen hormonen ervoor dat de bloedvaatjes in de handen en voeten tijdelijk vernauwen, waardoor je ze amper meer warm krijgt.

Vrouwen gevoeliger voor temperatuurverschillen

Je lichaamstemperatuur is niet constant, deze fluctueert gedurende de dag met ongeveer één graad Celsius. Als het donker wordt maakt je lichaam het hormoon melatonine aan. Dankzij dit stofje gaat je lichaamstemperatuur naar beneden, zodat je lijf weet dat het moet gaan rusten. Vrouwen zijn gevoeliger voor temperatuurverschillen. Dat verklaart mogelijk waarom vrouwen vaker met koude voeten in bed liggen dan mannen.

Als je altijd al een koukleum was, is er waarschijnlijk niets aan de hand. Probeer veel te bewegen om de doorbloeding te stimuleren en houd je voeten in de winter lekker warm met dikke wollen sokken. Ook een voetmassage doet wonderen.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?