Wanneer we aan de aardappel denken gaat er bij veel mensen meteen een rood lichtje branden. Een aardappel is toch een dikmaker? Maar is dat wel zo? Je kunt ze poffen, koken, bakken, frituren, stampen of pureren. Je kunt ze eten met schil, maar ook zonder. Eigenlijk zijn de mogelijkheden van de aardappel oneindig. Ze zijn voedzaam, geven smaak, kleur en weten op slimme wijze gerechten met elkaar te verbinden. Bovendien zijn ze het gehele jaar door verkrijgbaar en ook nog eens vrij goedkoop. Toch staat de pieper niet meer op ons dagelijkse menu, zeker niet bij mensen die op hun gewicht letten. Want aardappels zijn dikmakers. Toch?!

De aardappel: geroemd en verguisd

Oorspronkelijk afkomstig uit Zuid Amerika, maar inmiddels worden ze over de hele wereld gegeten. Het eetbare knolletje wat onder de grond groeit, kent vele namen en evenzoveel bereidingswijzen. De aardappel is bijna niet meer weg te denken uit ons menu. Maar de pieper wordt zowel geroemd als verguisd. Hoe gezond of ongezond is de aardappel nou echt?

Aardappel is een belangrijke voedingsbron

Laten we de aardappel eens even in het zonnetje zetten. Verdiend, want het eenvoudige knolletje bevat toch flink wat voedingsstoffen, hoor. Sterker nog, de aardappel is wereldwijd een van de belangrijkste voedselbronnen. Net als maïs, tarwe en rijst. Aardappels bevatten vezels, vitamine C, een flink aantal B vitamines en belangrijke mineralen zoals kalium, calcium en fosfor. En ja, ze bevatten ook koolhydraten. Maar; ze bevatten geen suikers of vet! De pieper geeft ons eigenlijk heel veel van het goede. De koolhydraten zijn brandstof voor ons lijf. De vitamines zorgen voor je immuunsysteem, sterke botten en een goed zenuwstelsel. Het bevordert de opname van ijzer en helpt zelfs bij de aanmaak van onze hormonen.

Zijn aardappels dikmakers?

Is de aardappel een groente of graanproduct?

Behoorlijk gezond blijkt dus, die aardappel. Maar waarom dan toch dat stempel dikmaker? Dat heeft misschien ook een beetje te maken met de manier waarop wij de aardappel eten. Aardappels worden in sommige landen beschouwd als groente. Niet zo gek als je kijkt naar de vezels en vitamines die er in zitten. Maar behalve dat, bevat de pieper ook voedingsstoffen die overeenkomen met brood en graanproducten. De koolhydraten en eiwitten bijvoorbeeld. In onze schijf van vijf staat de aardappel daarbij genoemd en niet bij de groenten. Dat komt vooral door onze eetwijze. Ons traditionele AVG-tje: aardappels, vlees en groenten. Van oudsher wordt de aardappel in Nederland gegeten als bron van koolhydraten, naast de groenten. En koolhydraten, zijn altijd een beetje lastig als we een paar kilo kwijt willen bijvoorbeeld.

Voedingswaarde van de aardappel

Honderd gram gekookte aardappel bevat 19 gram koolhydraten en 1,8 gram vezels. Terwijl honderd gram gekookte pasta bijna 30 gram koolhydraten heeft, een slechts 1,2 gram vezels. Dan hebben we het nog niet eens over de extra vitamines die de aardappel heeft. Om het nog duidelijker te maken: 200 gram aardappelen leveren 160 calorieën, dezelfde portie rijst, deegwaren of quinoa brengt ongeveer 300 calorieën met zich mee. Ook het excuus van zetmeel gaat niet op, hoewel veel mensen denken dat zetmeel dik maakt. Eén gram zetmeel levert slechts vier calorieën, terwijl één gram vet 9 calorieën oplevert. Het beeld wat we van de aardappel hebben is niet helemaal het juiste, zo blijkt wel.

Aardappels eten kan prima

Uiteraard hangt een en ander wel af van de bereidingswijze. We begrijpen allemaal dat friet of patat, vanwege het gebruik van vet, minder gezond is dan een gekookte aardappel. Toch is er reden genoeg om de aardappel op je menu te houden. Of juist weer wat vaker op je bord te leggen, in plaats van rijst of pasta. Mogelijkheden genoeg; op een spiesje met groenten, poffen in de oven, aardappeltaart met tonijn, in de schil of gewoon lekker gekookt met wat kruiden.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?